Film om Frykstahöjden

Fotograf och filmare Pär Englund @ Fryken Media

I somras lyckades jag spela in material till en film som jag har haft i tankarna under en lång tid. Nu är den färdigredigerad. Filmen handlar om Frykstahöjden som är ett vackert beläget motionsområde i min uppväxtort Kil. Där kan man springa, köra mountainbike, gymma och numera även prova frisbeegolf.

Framför kameran figurerar Nicke – en kompis jag spelade innebandy med för länge sen i BKI Sunnanå. På den tiden visade han vad järnvilja och en vinnarskalle betydde. Det var alltid fantastiskt tryggt att spela med honom i backlinjen.

Temat var från början tänkt att vara nostalgiskt, för det är så jag känner inför Frykstahöjden. Det är som att kliva in i en tidsmaskin när jag sätter min fot på blandningen av trädrötter, bark och jord – helt plötsligt är jag tillbaka på barmarksträningen med fotbolls- och innebandylaget. Nicke däremot, tittar inte i backspegeln på samma sätt. Istället kom det att handla om alla träningsmöjligheter med fokus på det utmanande 5 kilometer-spåret, i synnerhet den långa backen som avslutas med ett sandparti där man tar ett steg uppåt och glider två nedåt.

En av nyckelscenerna i filmen, dess crescendo, var tänkt att visa en person som springer uppåt längs kammen på slalombacken i motljus, ett slags Rocky Balboa moment som kapslar in den mjölksyreprövande backen på ett bra sätt. Väl på plats insåg jag att den vyn inte funkade – det var för mycket träd bakom backkonturen så att en person inte skulle framträda mot himmeln. The Money Shot visade sig istället bli när Nicke sprang i solnedgången bakom trädlinjen som vätter mot sjön Fryken.

Stillbilder från filmen:

Fotograf och filmare Pär Englund @ Fryken Media
Publicerat den
Kategoriserat som Egna projekt

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *