Fryken Medias stil

Fryken Media rör sig i gränslandet mellan reklam och reportage. Favoritgenrer är porträtt, dokumentär, lifestyle och outdoor med dragning mot grafisk komposition med mycket kontrast, ledande linjer (C, S, diagonaler etc), inramningar, symmetri och tomma negativa ytor.

Som stillbildsfotograf siktar jag på att vara den mobila och inkännande pressfotografen som bär med sig studiofotografens ljus över axeln. Bilderna ska därför kännas genuina och ha hög ljuskvalitet.

Jag använder gärna en mix av befintligt ljus och blixtljus där blixtljuset ofta är en krydda för att punktbelysa ett ansikte, en kontur eller en bakgrund.

Som videograf gillar jag att röra mig snabbt och under kort tid få många olika pusselbitar att göra något kreativt med i klippningen. Jag är inte filmfotografen som riggar en slider i 20 minuter för spela in en kontrollerad tagning – istället föredrar jag att göra samma rörelse med en gimbal på en bråkdel av tiden.

På samma sätt lägger jag inte tid på att minutiöst ljussätta en scen. Även om jag har några LED-paneler (för framför allt intervjuer) så jobbar jag nästan uteslutande med befintligt ljus.

Berättelsen är det viktiga, inte detaljer som bara andra fotografer ser.

Jag gillar att snabbt växla mellan trebensstativ, monopod, bordsstativ, gimbal och handhållet för att sen komplettera med drönare.

Min utrustning bygger på den stil som ibland kallas ”run and gun”, vilket för mig betyder en småskalig produktion i en föränderlig miljö där snabbhet, flexibilitet och problemlösning premieras. Inriktningen påverkar valet av utrustning. Låg vikt och portabilitet är viktigt för mig.