Under parollen ”Välkommen hit, välkommen hem” hjälper Kristinehamns kommun nyinflyttade till rätta. Tjänsten heter inflyttarservice.
Som ett bidrag till innehållet på temasidan för inflyttarservice har jag träffat nyinflyttade kristinehamnare. Mötena resulterade i fyra artiklar med text och bild. De presenteras nedan, följt av några allmänna bilder för tjänsten.
Hans Gunnar
Hans Gunnar ärvde ett sommarhus i Kristinehamns skärgård av sin far. Samtidigt dök en oväntad möjlighet upp att ta över ett hotell. De två tillfälligheterna blev startskottet för ett nytt liv och ett korståg med målet att locka turister till staden.
Läs hela texten
Hans Gunnar ärvde ett sommarhus i Kristinehamns skärgård av sin far. Samtidigt dök en oväntad möjlighet upp att ta över ett hotell. De två tillfälligheterna blev startskottet för ett nytt liv och ett korståg med målet att locka turister till staden.
Varför valde du att flytta till Kristinehamns kommun?
– Jag ärvde ett sommarhus i skärgården av min far, berättar Hans Gunnar vars arv blev en anledning att återvända till Kristinehamn.
I samband med sommarstugearvet dök ett tillfälle upp att ta över ett hotell i Kristinehamn. Det kan ha varit ödet för Hans Gunnar har jobbat hela sitt liv i hotellbranschen och umgåtts med tanken på att någon gång driva hotell i egen regi. Nu kom chansen, även om han inte aktivt letade.
Vid det här laget var Hans Gunnar ingen passionerad ambassadör för Kristinehamn. Från ungdomen bar han på minnen av en industristad med nedläggningar och rivningar av stora delar av de centrala delarna. Men kvar fanns inga grå rester av det förflutna.
– Oj, wow, vad har hänt med Kristinehamn? Det hade ju blivit en turiststad, konstaterade Hans Gunnar.
Efter ett besök på hotellet slog han till. Nu är han kristinehamnare sedan fyra år tillbaka och jobbar hårt för att få gäster att tycka om orten.
Vad är det bästa med att bo här?
– Det bästa med Kristinehamn är tillgängligheten, svarar Hans Gunnar. Det är nära till vatten och nära till Karlstad, Göteborg, Stockholm och Oslo tack vare goda förbindelser. Besökare tycker också att Kristinehamn är en bra utgångspunkt för utflykter till Nora, Mariestad, Mårbacka med mera.
En annan tacksam aspekt av Kristinehamn, enligt Hans Gunnar, är det stora och centralt belägna utbudet av affärer som Jysk, Rusta och Metro. Samt flera fina restauranger.
– Så även om det bara bor 25 000 personer här så finns det mycket i relation till antalet invånare.
Hans Gunnar säger att kärleken till Kristinehamn paradoxalt nog ökar tack vare turisterna, snarare än kristinehamnarna. Turister tycker att staden är vackert bevarad – att det syns att det en gång var en rik stad med många pampiga byggnader – medan många kristinehamnare tycker att staden är riven.
Vad gillar du att göra på fritiden?
På fritiden gillar Hans Gunnar att vara turist i sin egen stad och undersöka närområdet. För honom är det ett sätt att förena nytta och nöje. Han vill kunna ge välgrundade rekommendationer och svara på hur lång tid det tar att åka till olika platser.
– Jag åker gärna till Kummelöns naturreservat, säger Hans Gunnar och fortsätter, eller ner mot Visnums Kil och Medhamn och tittar på landskapet och gårdar som gör närproducerad mat.
Andra ställen som han gärna besöker och tipsar turister om är Bjurbäckens Slussar, Järnleden och Persbergsgruvorna liksom Lesjöfors museum med dess skildring av tiden då järnbruket blomstrade. Hans Gunnar har ett stort intresse för mode, historia och inredning vilket bland annat tar sig uttryck i inredningen på hotellet som andas 30-tal eller i hans engagemang på hembygdsgården där han hoppas på en förbättring av interiören i kafédelen.
Har du någon favoritutflyktsplats, ett smultronställe, i kommunen?
– Hults sommarhem är en fascinerande plats, tipsar Hans Gunnar. Det är ett litet trevligt fik varifrån man bara ser öppet vatten.
– Fyrplatsen utanför Picassoskulpturen är också en dold oas där man bara ser öppet vatten. Vänern är unik på så vis att det till skillnad från en vanlig insjö är mer som ett hav där man inte ser stranden mitt emot.
– Vad som sker runt Picassoskulturen är också bra, tycker Hans Gunnar som uppmuntrar satsningarna på restauranger, små butiker och bänkar med bra solläge. Försköningen är total, sammanfattar han.
Per och Sofia
Per, Sofia och hunden Rapp är alla engagerade i svensk rättspsykiatri, numera med bas i Kristinehamn efter många år i Stockholm. Lägenheten de bor i är dessutom ett gammalt mentalsjukhus. Här uppskattar de det lägre tempot och hur generösa omgivningen är med sin tid.
Läs hela texten
Per, Sofia och hunden Rapp är alla engagerade i svensk rättspsykiatri, numera med bas i Kristinehamn efter många år i Stockholm. Lägenheten de bor i är dessutom ett gammalt mentalsjukhus. Här uppskattar de det lägre tempot och hur generösa omgivningen är med sin tid.
Varför valde ni att flytta till Kristinehamns kommun?
– Startskottet var att jag fick jobb, säger Per och tittar på sambon Sofia. Jag hade läst en platsannons för ett jobb i Kristinehamn som lät intressant. Jag kollade genast pendlingsmöjligheterna och såg att det bara skulle ta 2 timmar från Stockholm enkel väg, fortsätter Per som är en van pendlare.
I 1,5 år pendlade Per till en övernattningslägenhet nära tågstationen i Kristinehamn. Under tiden fick paret sin dotter Saga. Att fortsätta pendla var inte rimligt. Nio månader efter att Per hade tagit över stafettpinnen i föräldraledigheten gick flyttlasset.
Sofia jobbar kvar i Stockholm men från distans, så när som på två dagar varannan vecka. Planen är att köra vidare på samma sätt fram till januari då Saga ska få en lillebror. Därefter kommer även Sofia söka efter ett jobb i Värmland.
Vad är det bästa med att bo här?
Trots att Sofia är från Karlstad – och hann bo som värmlänning i exil under 11 år – så var Per den drivande kraften för flytten till Värmland.
– Det var inget infall att flytta, tvärtom, säger Per vars personlighet matchar livet i en mindre ort. Det vi verkligen uppskattar är lugnet, att allt sker i lägre tempo här. Vi upplever ingen stress och känner att vi får mer tid av människor som vi möter, säger Per.
– Ett exempel är hur ett besök på mödravårdscentralen tar 60 minuter här jämfört med en kvart i Stockholm, fyller Sofia i medan Saga slänger figurer från Babblarna på golvet där hunden Rapp ligger och vilar.
– Närheten är också fantastisk, säger Per. Det är enkelt att ta sig till förskolan och naturen, eller att dra iväg och storhandla.
– Och närheten till mina föräldrar i Karlstad, fortsätter Sofia.
Familjen trivs i lägenheten som är på över 130 kvm och har högt i tak med stora fönster och utsikt över Vänern. Fastigheten är ett ombyggt mentalsjukhus vilket är passande eftersom både Per och Sofia jobbar inom psykiatrin. Till och med hunden Rapp har varit i branschen, då som sällskap till sjuka patienter.
Vad gillar ni att göra på fritiden?
– Vi är ofta ute i naturen med hunden eller hänger i lekparken här precis utanför där vi kan grilla korv, säger Sofia.
En sak som familjen gillar, i synnerhet hunden Rapp, är brukshundsklubben.
– Men tiden för fritidssysslor är knapp, erkänner Per. Om han hade haft mer tid så skulle han gärna börja fiska.
Har ni någon favoritutflyktsplats, ett smultronställe, i kommunen?
– Ett ställe vi gärna åker till med Saga är Österviks Stadsbondgård, säger Sofia. Det är som en 4H-gård med hästar, får, grisar, höns, getter, kaniner, katter och alpackor.
Josefine och Patric
Josefine och Patric lämnade Stockholm för distansarbete med utgångspunkt i Kristinehamn. De fick en fin lägenhet, trygghet, lugn och praktiska förutsättningar för att odla sina intressen som till antalet är fler än vad många finner under en livstid.
Läs hela texten
Josefine och Patric lämnade Stockholm för distansarbete med utgångspunkt i Kristinehamn. De fick en fin lägenhet, trygghet, lugn och praktiska förutsättningar för att odla sina intressen som till antalet är fler än vad många finner under en livstid.
Varför valde ni att flytta till Kristinehamns kommun?
– Jag ska aldrig flytta tillbaka till Kristinehamn, brukade Josefine säga när hon bodde i Stockholm. Helt fel, visade det sig.
– OM jag ska flytta hem så ska jag bo på Marieberg – inte inne i stan, kravställde en uppmjuknad Josefine när flytten kom på tal.
För till slut vägde fördelarna över nackdelarna.
– Huvudanledningen att flytta till Kristinehamn var att komma närmare familj och vänner, säger paret unisont.
Just Kristinehamn gav vid tiden för flytten också kortare pendlingsavstånd till jobbet än exempelvis Karlstad då Patric arbetade i Karlskoga. Andra anledningar var att de hittade ett bra boende och att de lättare kunde utöva sina fritidsintressen.
Sedan 4 år tillbaka bor paret i en lägenhet, på just Marieberg, med utsikt över vänern. Båda jobbar hemifrån inom IT. Patric har ett kontor i Karlstad och Josefine reser till möten och kollegor i olika städer men jobbar annars hemma i Kristinehamn.
Vad är det bästa med att bo här?
– Det bästa med att bo här är tryggheten, säger Josefine som befann sig på Drottninggatan när terrordömde Rakhmat Akilov körde en lastbil genom folkmassan. Hon minns också bombattentatet i Solna där hon bodde.
– Närheten till naturen är också fantastisk, tillägger Josefine. Det är tyst, lugnt och behagligt. Det är också nära till Karlstad om man behöver något som inte finns i Kristinehamn. Vi äter ute i Kristinehamn, exempelvis på Picassos veranda eller Panncentralen, men åker till Karlstad för fine dining.
Vad gillar ni att göra på fritiden?
Josefines och Patrics fritidsintressen fyller deras kalendrar. De är båtmänniskor och kör motorcykel, något som inte var ett alternativ i Stockholm vilket gjorde flytten till en befrielse.
En annan gemensam passion är djur. Tack vare flytten har Josefine fått damma av ett slumrande ridintresse. Och nu, äntligen, kunde de även förverkliga drömmen om ett husdjur.
– Vi måste ha en hund, minns Josefine att hon sa till stackars Patric som är svårt allergisk mot pälsdjur vilket gör det svårt med både hund och häst.
Men det går att lösa. Josefine får inte ta med sig hästkläder över lägenhetströskeln och det finns hundraser som inte fäller hår. Hunden Liston skriver under på det och slickar bekräftande Josefine i ansiktet.
Liston får gärna följa med till skogen – ett annat stort intresse.
– I skogen kör vi mountainbike, löpning, ridning eller bara är där med hunden, säger Patric. På vintern blir det längdskidor om vi inte åker norrut mot fjällen.
Har ni någon favoritutflyktsplats, ett smultronställe, i kommunen?
– På sommaren är favoriten att ta båten i jakt efter en öde eller glest befolkad ö såsom Hästholmen eller Nyporna, säger Josefine
Fiket Krukmakeriet är ett annat smultronställe för paret liksom att vandra längs Järnleden.
Ett mer vardagsnära tillhåll är det lokala crossfit-gymmet som till skillnad från ett gym i storstadsmiljö känns personligt, med en gemensamhet som för tankarna till en fritidsgård för vuxna.
“Jag ska aldrig flytta tillbaka till Kristinehamn.” Tji fick Josefine.
Jennie
Jennie och Shane är de hårt arbetande egenföretagarna som lämnade Irland för Rudskoga med drömmar om en hästgård på landet och närhet till föräldrar. De fick en gratis delikatessbuffé i skogen, en bokbuss och ett lättare livspussel.
Läs hela texten
Jennie och Shane är de hårt arbetande egenföretagarna som lämnade Irland för Rudskoga med drömmar om en hästgård på landet och närhet till föräldrar. De fick en gratis delikatessbuffé i skogen, en bokbuss och ett lättare livspussel.
Varför valde ni att flytta till Kristinehamns kommun?
– Vi ville komma närmare mina föräldrar, svarar Jennie.
Partnern Shane fyller i:
– Familj och barn är det enda som gäller för Jennies mamma. Det vore tragiskt att flytta till Sverige och bo långt ifrån henne.
– Mamma är 75 men ser 10 år yngre ut nu när hon får umgås med barnbarnen, fortsätter Jennie.
Paret träffades på en jobbresa i Tyskland. De flyttade tillsammans till Shanes hemtrakter på Irland där de bodde i nästan 8 år på en stor gård med hästar. De driver ett familjeföretag som grossister inom ridsport med bas och lagerlokal på Irland samt en anställd. I somras påbörjades ett nytt kapitel i och med flytten till Kristinehamn där familjen nu hyr ett litet rött hus med vita knutar i pittoreska Rudskoga. Planen är att så småningom köpa en gård med mark och plats för hästar. Företaget fortsätter de att driva på distans, även om en de vill expandera med en lagerlokal i Sverige.
Vad är det bästa med att bo här?
– Det är ett säkert ställe med god sjukvård och bra utbildning, säger Shane.
Jämfört med Irland finns ett socialt skyddsnät som han imponeras av. Shane förundras över allemansrätten och älskar när svärmor tar med honom ut i skogen för att plocka bär och svamp som de sen tillagar. Motsvarande råvaror på Irland skulle kosta en smärre förmögenhet i butik.
– Sen är det tryggt att Jennie, som är uppvuxen i Kristinehamn, vet var allt finns häromkring. You don’t have to start from scratch.
Det var faktiskt Shane som var den drivande kraften att flytta till Sverige. Jennie ville också hem men mindes samtidigt motvilligt tonårslivet i Kristinehamn. Lyckligtvis ser ögonen andra saker nu. Hon gillar det hemtrevliga, att folk känner varandra.
– Sen är skolan där vår son går otroligt bra, och närheten till naturen.
Jennie imponeras även av att det finns butiker som Metro i Kristinehamn, som säljer kända klädmärken.
Den äldsta sonen Oscar, 6 år, tycker att det bästa med Kristinehamn är bokbussen som han älskar att besöka för att välja böcker. Vad lillasyster Olivia tycker om Kristinehamn är fortfarande kodat i obegripligt bebisspråk. Hon verkar nöjd.
Vad gillar ni att göra på fritiden?
– Fritid? skrattar Jennie. Vi är egenföretagare med två barn.
Samtidigt är förutsättningarna bättre än någonsin till en bra balans mellan jobb och fritid, påpekar Shane. Att köra eget innebär mycket jobb men också stor flexibilitet. På frågan vad de hinner med svarar han:
– Vi gillar att vara i skogen. I somras tyckte vi om att åka till Gottbols badplats som är en riktig pärla.
Har ni någon favoritutflyktsplats, ett smultronställe, i kommunen?
– Skärgården är fin, lyfter Jennie fram. Dit kan man ta sig med bil eller turbåtar.
– Utsikten mot Värmlands säby är vacker, kontrar Shane.