Kyla och snö

Vintervecka Fryken Media Pär Englund

Julledigheten är slut för denna gång. Förutom en obehaglig köldknäpp i början av januari så har det ju varit en fantastisk vinter! Faktumet att det snöade ymnigt bara två dagar före julafton är ju alla barns dröm. Vi har åkt skridskor, pulka och byggt snöfort.

Lagom till att vi åkte till familjens sommarstuga i närheten av Gräsmark så köpte jag ett nytt objektiv, ett Sigma 28–70/2,8. Här är en film med glimtar från ledigheten.

Stillbilder från filmen:

Kort recension av Sigma 28–70/2,8:

Kombinerat med en Lumix S5 så får man ett väldigt lätt och portabelt kit som är väl lämpat för uppdrag där det varken finns tid eller möjlighet att ideligen byta objektiv. Jämför med mina fasta objektiv från Lumix (35+50+85/1,8) så är Sigma 28–70/2,8 inte lika skarpt och det har en del vignettering längs kanterna. Men för video, där man inte ägnar sig åt ”pixel peeping” (synar bildkvaliteten i uppförstorat läge) och där jag inte vanligtvis använder ett lägre bländartal än 2,8, så funkar objektivet utmärkt och jag ser framför mig att det är särskilt användbart för frilufts- och dokumentärfilmer där snabbhet är viktigt.

Plus:

  • Låg vikt
  • Litet och nätt
  • Bra brännviddsomfång

Minus:

  • Inte lika skarpt som fasta objektiv
  • Bländare 2,8 är begränsande i miljöer med dovt existerande ljus (”inomhus kvällstid”)
Publicerat den
Kategoriserat som Egna projekt

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *