Videoredigering i Davinci Resolve

Fotograf och filmare Pär Englund @ Fryken Media

Är du sugen på att lära dig att redigera video? Är du en fotograf som vill ta steget till video? Här kommer ett tips om Davinci Resolve – ett professionellt videoredigeringsprogram som går att ladda ner gratis.

Bakgrund

Företaget Blackmagic Design tillverkar produkter för filmproduktion och ligger bland annat bakom kameror såsom URSA Mini Pro och Pocket Cinema Camera. Vid sidan av hårdvara har företaget tagit fram ett videoredigeringsprogram som heter Davinci Resolve. Det har genom åren främst använts i Hollywood för färgbearbetning men på senare år har klippningsdelen av programmet utvecklats.

Videoredigering i Davinci Resolve – här visas klippfliken
Klippfliken av Davinci Resolve

Två versioner av Davinci Resolve

Davinci Resolve kommer i två versioner – en gratisversion och en betalversion (”Studio”). Davinci Resolve Studio kostar 300 USD och är riktad mot professionella användare, inte sällan i större filmproduktioner. Men för den vanliga användaren räcker gratisversionen långt.

Jag själv har Studio-versionen men använde länge gratisversionen. I Studio-versionen får jag brusreducering och andra effekter som inte finns i gratisversionen.

Varför Davinci Resolve?

Det finns många videoredigeringsprogram på marknaden som exempelvis Avid Media Composer, Apple Final Cut Pro och Adobe Premiere Pro. Så varför Davinci Resolve? Här är några bra anledningar:

  • Gratis i sitt enklaste utförande och oerhört prisvärt i betalversionen.
  • Erkänt bra färghanteringsmodul i jämförelse med konkurrenterna. Många klipper i ett program och går sen över till Davinci Resolve för att färgbearbeta materialet. Nu när klippdelen av Davinci Resolve förbättrats, varför inte göra allt i ett och samma program?
  • Fusion ingår (Blackmagics nodbaserade motsvarighet till Adobe After Effects).
  • Fairlight ingår (Blackmagics motsvarighet till Adobe Audition).

Lär dig Davinci Resolve

Min varma rekommendation för att lära sig Davinci Resolve är att jobba sig igenom en serie tutorials från Youtubeanvändaren Goat’s Eye. Här är en spellista med 120+ videos som går igenom programmet från grunden:

Jag älskar hur instruktionerna går rakt på sak. Inget störande intro med musik och logotyper utan direkt på ämnet, kompletterat av förklarande rutor, infällda översikter och sammanfattningar. Instruktionerna är för version 12 och 12.5 men allt går att applicera på den nuvarande versionen (17).

Om du inte har en superdator är det viktigt att lära sig hur man får programmet att flyta på en gammal dator – annars blir det snabbt frustrerande. Den här videon tar upp fem sätt för att snabba på uppspelningen:

Avslutande länkar:

Lycka till!

Publicerat den
Kategoriserat som Tips

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *