Kickoff för Färjestad BK

Fryken Media Pär Englund Färjestad BK kickoff Kalvholmen Karlstad

Helmia är sponsor till Färjestads BK och arrangerade på sensommaren 2022 en kväll i motorsportens tecken som en roligare form av kick-off för spelarna inför den stundande säsongen. Jag var där med kamera och drönare för att dokumentera. Utöver eget material fick jag hjälp med en 360-kamera som installerades Oliver Erikssons bil, framför passagerarsätet, för att fånga skräcken i ögonen på hockeyspelarna.

https://vimeo.com/796665918

Utmaningen en sån här dag var att väga sin tid och inte fastna för länge vid en vinkel eller plats. Spelarna fördelades på stationer där de fick köra olika teknikbanor och (framför allt) tävla i folkrace samt åka med en professionell rallyförare.

I klippningen ville jag ha närbilder på förare som hängde med varann och skrattade, drönarbilder som gav inramning och action, bilar som passerar i utvalda kurvor etc. När tiden gick och regnmolnen hopade sig byggdes stressen på så sakteliga. Men det gick bra. I efterhand ser jag att många spelare är svåra att identifiera eftersom de bär hjälp och huva därunder (av naturliga skäl men ändå).

En annan utmaning var de dåvarande (och nuvarande) handläggningstiderna för drönarmaterial. För att få lov att sprida drönarmaterial så behöver man ju spridningstillstånd från Lantmäteriet. Ett sådant tillstånd ges först efter att en handläggare manuellt granskat inskickat material och konstaterat att det inte riskerar att avslöja känsliga uppgifter från Totalförsvarets perspektiv (skyddsrum etc). Vid tillfället var handläggningstiden 50 arbetsdagar (i skrivandets stund är den 60 arbetsdagar!) vilket är en flaskhals som heter duga i varje foto- eller filmprojekt.

Lösningen blev att komponera bilden så att den uppfyllde undantagen för ansökan om spridningstillstånd. Exempel på sådana undantag är att INTE visa horisonten och BARA visa inhägnat och avgränsat område. Att komponera bilden på det viset kan man antingen göra på plats eller genom att beskära bilden i efterhand. Jag valde det senare … för att sen, när tillståndet kom, ha möjlighet att släppa en ny version där även horisonten är synlig.

Här är några stillbilder från filmen:

Publicerat den
Kategoriserat som Uppdrag

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *