Väntans tider

Fotograf och filmare Pär Englund @ Fryken Media

Jag fick ett tillfälle att fota ett par som väntade barn i höstas (nu är duon en trio). Vi sågs i Karlstad centrum och rörde oss längs Klarälven i solsken och en vacker höstkostym.

Solsken är tacksam för att fånga upp färgerna i löv men samtidigt ett aber eftersom den ger starka kontraster och risk för kisande ögon.

Lösningen blir ofta att använda solljuset som konturljus bakifrån och blixtbelysa skuggsidan. Att lätta upp skuggsidan blir en kompromiss mellan ljuskvalitet och effekt.

Ett mjukare ljus är mest smickrande för den här typen av bilder men kräver en större ljusmodifierare som stjäl ljus vilket i sin tur kräver högre effekt.

Ett hårdare ljus kräver lägre effekt och ger därmed snabbare återuppladdningstider för blixtarna samt större möjligheter att ”överrösta” solljuset, dvs underexponera bakgrunden och belysa ansiktet för största möjliga separation (tillsammans med korta skärpedjup).

En annan lösning är att mjuka upp det hårda solljuset med en difussionsduk. Jag har en praktisk reflektor med fem sidor – svart, vit, guld, silver och … transparent. Varje fotograf bör ha åtminstone en sådan i kameraväskan.

Publicerat den
Kategoriserat som Uppdrag

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *