A9 öppnar på nytt

Fotograf och filmare Pär Englund @ Fryken Media

Regementet A9 i Kristinehamn utbildade rekryter mellan år 1943 och 2005. Nu har ett beslut tagits för att återetablera A9. För att skapa uppmärksamhet kring beslutet ställer kommunen ut på Kristinehamn Historiska. Utställningen heter Lumparminnen och pågår mellan den 9 februari och 23 april.

Jag har hjälpt till med dels en film i vilken tittare ombads skicka in sin egna lumparminnen, dels en serie artiklar (4 st) med text och bild. Artiklarna publiceras först lagom till utställningen medan filmen redan har körts på Facebook.

Om filmen

Själv gjorde jag inte lumpen men minns känslan av exkludering då någon med stort engagemang började berätta om haubitsar och olika galna upptåg. Den där femte hjulet-känslan försökte jag ta fasta på i filmen.

Den stora utmaningen med filmen var att hitta rätt ton:

  • Det fick inte bli för grabbigt. Vi ville inte visa upp en machokultur med vittnesmål om fällda brudar och övningar som ”gjorde män av pojkar”.
  • Omvärlden är orolig. Faktumet att A9 återetableras tyder på en efterfrågan och upprustning. Läget är spänt på många platser nu, inte minst i Ukraina. Vi har också många människor i Sverige som har flytt krig och har direkt erfarenhet av väpnade konflikter. Det finns alltså ett allvar som skiljer sig från populärkulturella exempel där man leker krig. Två exempel på det senare antar jag är serietidningen 91:an eller filmen Repmånad (vars tagline var: ”hur man gör pojkar av män”).

Med detta som bakgrund kändes exkluderingsspåret bra med möjligheter till igenkänning – både för de som gjort och de som inte gjort lumpen.

Publicerat den
Kategoriserat som Uppdrag

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *